Selülit nasıl tedavi edilir? Kadınların en önemli estetik sorunları arasında yer alan selülit, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkarken, beslenme alışkanlığı ile yaşam tarzında değişik yapmadan kalıcı olarak yok olmuyor.
Selülit nasıl tedavi edilir? Selülit erkeklere oranla kadınlarda sık görülen bir problemdir. Bunun nedeni ise kadınlarda bacak bölgesindeki yağlanmanın daha fazla olması ve erkeklere oranla kadınlarda kas dokusunun daha az olmasıdır. Ayrıca selülitin başlamasında ve ilerlemesinde östrojen hormonu etkilidir.
Selülit nedir?
Halk arasında ‘portakal kabuğu’ görünümü olarak anılan Selülit, herhangi bir yaş aralığı gözetilmeden özellikle kadınların rahatsız olduğu bir sorun…. Tıp alanında ‘hidrolipodistrofi’ olarak ifade edilen Selülit, vücudumuzun sıklıkla kalça, uyluk bölümünde ortaya çıkar.
Selülit nasıl tedavi edilir? Selülit nasıl oluşur?
Selülit, zayıf veya kilolu demeden bir çok bireyde kan dolaşımının yetersizleşmesine bağlı olarak da oluşabilir. Selülit, dokudaki dolaşımın bozulması sonucunda yağ hücrelerinin artışı ile birikimlere neden olur. Bu birikimlerin çevresinde kistik zarlar oluşmaya başlar. Bu da dokuda küçük kistik topçuklar meydana getirir. Ayrıca bu kistik topçuklar da fibröz bantlarla birbirine bağlanır. Bu nedenle sadece kilo vermek, spor yapmak selülit tedavisinde yeterli olmayacaktır. Mutlaka etkin bir tedavi almak gerekir.
Selülit İçin tedavi gerekir mi?
Erkeklerde aşırı kilo olmasına rağmen Selulit problemi, kadınların kâbusu olmuştur. Bilhassa kas, yağ ve bağ doku farklılıkları nedeni ile kadınlar bu sorunla daha çok yüzleşirler. Selülit kalıtım, deri kalınlığı, cinsiyet, yaş ve vücudun yağ dağıtım metabolizması gibi birçok nedene bağlı olarak kendini gösterebilir. Selülit yaygın olarak bilinen sıradan bir yağlı doku olarak tanımlanmamalıdır. Bu görünüm özellikle deriye yakın yağ dokusu kısmının hasara uğramasıyla meydana gelir.
Selülit aşırı kiloyla mı oluşur?
Selülitin oluşması sadece bireyin kilolu olmasına bağlamak çok doğru bir sonuç olmaz. Zayıf, kilosu belli bir standartta olan bireylerde bile selülit sorunuyla karşılaşılmaktadır. Yine selülit sorunu yakın akrabalarınızda varsa sizin de bu sorunla yüzleşeceğiniz oranını yükseltir. Burada genetik faktörü ortaya çıkar.
Selülit sebepleri nelerdir?
Selülit genetik faktörün dışında aşağıdaki diğer nedenlerle de oluşumunu hızlanır:
- Kötü beslenme
- Dengesiz diyetler
- Yavaş metabolizma
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Hormonsal değişiklikler
- Az su tüketimi
- Toplam vücut ağırlığındaki yağ oranı dengesizliği
- Cilt tabakası kalınlığı ve cilt rengi
Selüliti engellemek mümkün mü?
Yağ dokularını, atık maddeleri vücudumuzdan atmak için bol bol su içmek şart. Selülit oluşumunu engellemek, cildin daha sağlıklı ve canlı görünmesini sağlamak için günde en az 1.5 litre su içmek faydalı olacaktır. Ancak bu, hepimiz için aynı miktarda su içilecek anlamı taşımaz. Çünkü, çoğumuz farklı oranlarda su gereksinimi duyarız.
Selülitten nasıl korunulur?
Selülit sorunu cilt rengi koyu olanlara pek uğramaz. Yani koyu bir teniniz varsa şanslı olduğunu çok açıktır. Açık renkli tene sahip bireyler, kısa şortlar ya da bikini giyeceklerse özel koruma yöntemleriyle selülit oluşumunu engelleyebilirler. Ancak, bugün bacak ve kalçalarda oluşan selülitlerden kurtulmak için çok fazla ürün satıldığını göz önünde bulundurursak, birçoğunun da tam olarak işe yaradığı ve kalıcı olduğunu kanıtlayan bilimsel bir bilgi mevcut değildir.
Selülit tedavi edilebilir mi?
Günümüzde tıp alanındaki gelişmeler, özellikle kadınların korkulu rüyası haline gelen selülitin tedavi edilebilir bir problem haline gelmiştir. Selüliti fark etmeniz için en kolay yolu sıkma testi uygulamaktır. Kalçanızın üst tarafını hafifçe sıktığınızda, cildinizdeki yumrulu yağ birikimini görebilirsiniz.
Selülit en çok hangi bölgede oluşur?
Kalça ve basenlerde bulunan hücreler, vücudun diğer bölümlerine göre daha fazla yağ depoluyor. Dolayısıyla bu bölgelerde, selülit oluşumuna uygun bir ortam bulunuyor.
Selüliti nasıl önleriz?
Selülitin oluşmasını önlemek için öncelikle doğru beslenmek ve formunuzu korumanız şart. Özellikle fast-food tarzı bol kalori içeren ve yağ oranı yüksek hazır gıdalardan uzak durulmalı.
Selüliti önlemek için ne yemeliyiz?
Kanda yağa dönüşüyor
Beslenme tarzınızı gözden geçirin ve tuz, şeker, yağ tüketimini en alt seviyeye düşürün. Taze, yağsız, besleyici besinleri, sebze ve meyveleri, baklagilleri, bol lif içeren tahılları ve potasyum miktarı yüksek olan portakal, muz, karpuz, patates, havuç, avokado, bezelye ve fasülyeyi bol miktarda tüketmeniz hem sağlığınız hem de selülitin oluşmamasında sizlere yardımcı olacaktır. Şekerleme, hamur işi ve alkolden uzak durmalısınız çünkü alkol kanda yağa dönüşür ve vücutta birikir.
Selülit tedavisinde masajın etkisi nedir?
Selülitle tedavide bir başka yöntem de bölgeye günde en az 5 dakika fırça ya da eldiven yardımıyla yapabileceğiniz masaj önemlidir. Kan dolaşımını hızlandırarak harekete geçeren bu yöntem, birikmiş yağ hücrelerinin atılmasını sağlar. Parmak uçlarıyla hafif hafif yapacağınız masaja ek olarak uygulayacağınız antiselülit kremler de gözle görülür düzelme sağlayacaktır.
Selülit egzersiz ile azalır mı?
Genelikle iş koşulları nedeniyle sürekli hareketsiz veya masa başı çalışma hayatımızda oluşan deformasyon ve kan dolaşımındaki bozukluğu ortadan kaldırmak için spor yapılması gerekir. Özellikle selülit tedavisinde yürüyüş, jogging, yüzme, tenis, jimnastik gibi sporların yapılması son derece etkilidir. En az 20 dakikalık aktiviteler yağları yakılması için etkili olacaktır.
Selülit önleyici kremler etkili olur mu?
Doğrudan doğruya yağ hücrelerini harekete geçiren ve hücrelerin içini boşaltmayı sağlayan antiselülit kremleri de, selülitle karşı girişilen kişisel savaşta önemli rol oynar. Bu kremleri kendinize yapacağınız masajla birlikte uygularsanız, kremin daha çabuk emilerek daha etkili olmasını sağlarsınız.
Selülite karşı bitki çayı formülü
Potasyum, demir ve magnezyum gibi maddeler dokuları sıkılaştırarak, selülit oluşmasını engellemektedir. Kahve içmeyi bırakıp onun yerine bitki çayları içmeye başlamalısınız. Ayrıca vitamin ve mineral alın. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleştirir, magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir.