Obeziteye dikkat edilmeli!.. Vücudun yağ dokusu kitlesinin hızla artması; alınan ve sarf edilen kalori arasındaki dengenin bozulması, aşırı beslenme hastalığı, obezite olarak tanımlanır.
Obeziteye dikkat edilmeli!.. Obezitenin gelişmesinde dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri de yaşamın ilk yıllarındaki beslenme şeklidir. Obezite nedenleri nelerdir? Obezitenin yol açtığı nastalıklar nelerdir? Morbid obezitede tedavi yaklaşımı nasıldır?
Obeziteye nasıl engel olunur?
Günde 8-10 bardak olacak şekilde öğün aralarında su içiniz. Yemek yerken özellikle mideyi şişirecek tarzda fazla su almaktan kaçınınız. Öğün başına 1 bardak su yeterlidir, şeker ve şeker içeren tüm besinlerden uzak durun. (örnek: çay şekeri, bal, reçel, çikolata, pasta, hazır meyve suları, kolalı içecekler, tatlılar.
Obez olmamak için nasıl beslenmeliyiz?
- Sık sık ve azar azar beslenin, 2-3 saatte bir, yani günde 6 öğün olacak şekilde beslenin. …
- Yemekler TV karşısında değil sofrada, yavaş yavaş çiğnenerek yenmelidir. …
- Uyku düzeniniz de çok önemlidir. …
- Her öğünde farklı besin türleri seçmeye çalışılmalı, tüketilen besin çeşitliliği arttırılmalıdır.
Un, yağ ve şekerden uzak durun
Obezite tedavisinde diyet ilk önemli basamak olduğu gibi, diğer tedavi yöntemlerine geçiş sürecin başarısız sonuçlanmasına neden olur. Tedavi sırasında bireyler özellikle yağ, rafine şeker, tatlılar ve unlu gıdalardan uzaklaştırılarak, sebze ve meyve gibi az kalorili seçenekler üzerinde durulmalıdır.
Diyet yaparken kilo verirken, bunu yanında kaybedilen kiloyu korumak da oldukça önemli. Bu nedenle diyet yapanlar, dengeli bir yiyecek listesi oluşturmalıdır. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve uzun vadede verilen kiloları koruyabilmek için fiziksel aktiviteler, ruh haliniz ve beslenme alışkanlıkları daima göz önüne alınarak özel planlaması gerekir.
Obeziteye dikkat edilmeli!.. ve ideal kilonuzu aşağıdaki gibi hesaplayabilirsiniz.
Örneğin; boyu 1.78 olan bir erkeğin ideal kilosunu şöyle hesaplarız…
( 178 – 150 ) = 28
( 28 / 4 ) = 7
( 100 + 7 ) = 107
Boy ölçüsü ( 178 – 107) = 71 kg.
Bu değerin yüzde 10’u (7 kg.) aşıldığında şişmanlık sınırına girilmiş olur. Yani, boyu 1.78 cm. olan bir erkek 78 kiloyu geçerse şişman sayılır. Kadınlar için ise bu değerler birkaç kilo daha düşüktür.